0707161234

Jupiter Media - Reportage

Inte bara foto. Vi skriver också. Och filmar.

Här publicerar vi artiklar, reportage och film som exempel på tjänster vi erbjuder. Sidan uppdateras löpande med nytt material.

Vill du nå oss finner du våra kontaktuppgifter nedan.

Bläddra ner för publicerat material.

Beles väg 9, 14833 Ösmo

0707161234

sven@jupiterfuture.se

Söndag: stängt, Måndag-fredag: 8:00-18:00, Lördag: 10:00-16:00

-Kyrkan ska blir mer närvarande och delaktig i samhället

Text och bild: Sven Elmquist

Biskop Johan Dalman
– Kyrkan ska bli mer närvarande och delaktig i samhället för de människor som inte har tid eller möjlighet att komma till kyrkobyggnaden. Det sade Timo Viinikka, ny kyrkoherde i Åker-Länna församling, vid sin officiella mottagande i söndags. Biskop Johan Dalman deltog i högmässan och välkomnade den nye kyrkoherden.

I mitten av september har Timo Viinikka redan hunnit vara i tjänst som kyrkoherde i Åker-Länna församling i två månader. Timo har tillsammans med hans företrädare Markus von Martens arbetat parallellt under sommaren.

– Jag har blivit väldigt väl mottagen av församlingsbor och människor jag mött här, berättar Timo. Sedan är naturen och paddelsjöarna här helt fantastiska. Jag tror inte människor utanför vårt samhälle här förstår hur fint det är. Jag hoppas få tid till att vara ute och paddla och vandra i de fina skogarna.

Delar av familjen kvar i Finland

Timo Viinikka har en stor familj med sin fru Maria. Tillsammans har de tio barn där flera stannat kvar i Finland för att studera och arbeta. Med sig till Åker-Länna har de två barn.

Timo och Maria har bägge arbetat inom vården. Han arbetade med människor i livets slutskede, när han upplevde att han inte mäktade med läkarnas inställning hur dessa människor skulle bemötas och vårdas.

Genom att även hjälpa människor som haft stora motgångar och gett upp sin livsglädje, kunde han få dem att kämpa tillbaka till livet. Där och då fann Timo ett mer givande sätt att arbeta och sökte till prästutbildningen 1987.

Timo Viinikka

Delad syn på församlingsarbetet

I det lokala församlingsarbetet delar biskopen och kyrkoherden syn på att bli mer närvarande och delaktiga i samhället för de människor som inte har tid eller möjlighet att komma till kyrkobyggnaden.

– Det är viktigt som församling att möta människor i olika sammanhang, säger Timo. Lite smått har vi öppnat med luncher och fika och under hela sommaren har vi fortsatt med vårt fika på bänken utanför den lokala ICA-butiken, ett initiativ som togs av min företrädare kyrkoherde Markus von Martens. Det har varit så lyckat att vi fortsätter. Biskop Johan håller med.

– Den stora positiva utmaningen att göra kyrkan mer synlig i samhället har man lyckats med i Åker-Länna församling – att få möta en präst på stadens torg. Det lokala initiativet med ICA-fikat borde fler ta efter. Vi har en enorm möjlighet efter den digitala närvaron under pandemin att nu när restriktionerna hävs, ha full gas i församlingsarbetet och ge oss ut på stadens torg.

Fler hembesök planeras

Timo Viinikka planerar att utöka arbetet lokalt med att synas och vara en del av församlingsbornas vardag.

– Att till exempel få äta lunch tillsammans, som många inte fått göra under hela pandemitiden. Nu ska vi inte längre isolera oss – hur obarmhärtigt har man inte behandlat människor på våra äldreboenden? Man har inte tillåtit släkt och vänner att ta farväl av döende människor. Nu måste vi göra både och, människor måste få hjälp med skjuts till kyrkan men vi måste också vara beredda att ta oss ut och att möta människor hemma och på äldreboenden. Förr i tiden var det på landet naturligt att kyrkan besökte till exempel födelsedagsfirare hemma. Jag tror att det är lättare att göra detta i en landsortsförsamling än i storstäderna.

Väl insatt i Åker-Länna

Biskop Johan är väl insatt i Åker-Länna församling och har följt företrädaren Markus von Martens arbete.

– Det är en väldigt kul församling, som har Åker med sitt fina styckebruk och sin hockey, tillsammans med Länna med jordbruk och herrgårdskultur. Här kan man ta till vara energin och rätt skött kan bra kraft framåt skapas. Timo Viinikka har bra bakgrund och mix genom sitt utlandsarbete, senast från Finland. Dessutom bor han i församlingen vilket är en stor fördel för den lokala förankringen. Hans företrädare har gjort ett suveränt arbete som Timo nu får driva vidare och utveckla ännu mer.

När rekommendationerna hävs

Nu när restriktionerna hävs så kommer församlingsarbetet ställas inför nya utmaningar och möjligheter. Biskop Johan har haft många samtal inom stiftet om synen på det digitala arbetet.

– Det finns många utmaningar men ännu fler möjligheter. Många församlingar taggar ner det digitala gudstjänstutbudet men jag ser gärna att man arbetar både digitalt och verkligt. Kanske att man kommer fortsätta mer med digitalt kring de stora högtiderna. Vi har träffat många tittare som kanske tidigare inte kommit i kontakt med kyrkans arbete på länge och dessa har varit en helt ny publik. Vi ska inte glömma att få med dessa in i den verkliga kyrkobyggnaden. Under de digitala gudstjänsterna har tittarna varit 20 centimeter från prästen på en skärm och det är en stor utmaning att nu få dessa människor att kliva över tröskeln in i kyrkan och i stället sitta 50 meter från prästen. Samtidigt så tror jag att den digitala närvaron under pandemin har varit en bra medieträning för oss.

Biskop Johan Dalman

Hoppas på positiv effekt

Strängnäs stift hoppas på en positiv utveckling av antalet gudstjänstbesökare efter pandemin. Det fanns en anspråkslöshet i det nya digitala sättet att möta människor och prästerna kunde prata friare. Biskop Johan hoppas att ”vi som firar gudstjänst behåller viljan att skapa en nära relation även när det digitala arbetet får stå tillbaka för att möta människor i verkliga livet”.

- Nu är det full gas på församlingsarbetet men med förbehållet att vara förberedd på nya restriktioner. Jag har arbetat 13 år i Strängnäs stift och ser mig lite som en vattenkanna och lite sollampa. Jag försöker vattna det som behöver spira. Det traditionella ungdomsarbetet ska fortsätta men också det ideella. Vi har en del förtroendevalda som kanske känner sig bortglömda och som måste fångas upp. Det finns även många som kommer nya till stiftet som vi måste få att känna sig välkomna.

Text och bild: Sven Elmquist

Från Paralympics till SVT

Det blir inget Paralympics i Japan 2021 i paradressyr för ryttaren Carolin Rutberg från Nynäshamn. På grund av pandemin och krångel kring vaccinering har Carolin klivit av årets Paralympics-satsning men grämer sig inte för det. SVT har nu kallat in Carolin som expert att kommentera sändningarna från Paralympics som startar i augusti.

Sedan flera år har Carolin Rutberg tränat och förberett sig och hennes häst Miragé för ett kommande Paralympics 2020. Pandemin gjorde att OS och Paralympics flyttades till 2021 men osäkerheten om det skulle bli av har funnits hela tiden. Carolin som har MS, multipel skleros sedan 1998, har varit väl förberedd sedan pandemin bröt ut på att satsningen skulle kunna ställas in.

- Det har varit en emotionell resa både högt och lågt, om Paralympics skulle bli av eller inte. När det nu blir av så ställer problem med vaccinationer till det för mig och min häst.

Satsar på SM 2021 och VM 2022

Ställd inför fullbordat fakta måste hennes satsning ställas in och Carolin siktar nu i stället på SM i Laholm sista helgen i juli 2021 samt VM i Danmark, augusti 2022.

Expertkommentator i SVT

Efter att beslutet fattats i maj av Carolin att avstå Paralympics och diskuterats med landslagsledningen för para-ryttarna har andra möjligheter öppnats. Sveriges Television, som kommer sända och bevaka Paralympics, har nu engagerat Carolin Rutberg som expertkommentator för dressyr.

- Jag blev kontaktad strax efter mitt beslut att avstå av SVT med en förfrågan om att ingå i deras expertgrupp som kommentator. Det är oerhört glädjande och ett stort förtroende att få kommentera Paralympics-sändningarna för svenska folket.

 

Sändningarna i dressyr inleds den 26 augusti kl 07:55 där Carolin kommer att kommentera sändningarna tillsammans med AnnaMaria Fredholm, programledare och kommentator på SVT Sport.

Text och bild: Sven Elmquist, publicerat i SMC:s medlemstidning MC-Folket, nr 7-21

MC-weekend genom kurviga Södermanland

Med pandemin fortfarande flåsande i nacken och reserestriktioner för utlandsresor som är ett gytter att navigera igenom, blev även sommaren 2021 hemester-sommar för många lediga svenskar.

Läs mer genom att bli medlem i SMC.